VILLE DU BETALE HVIS ALLE DINE FAMILIE BILLEDER BLEV KRYPTERET AF EN OND HACKERGRUPPE?

Hackere tager dine uerstattelige filer til fange, og frigiver dem kun imod betaling…

Dine filer bliver taget som gidsel

Siden Januar 1986 hvor verdens første computer virus blev skabt af de to pakistanske brødre Basit Farooq Alvi and Amjad Farooq Alvi har computerbrugere verden over været nødsaget til at forholde sig til truslen fra mere eller mindre ondsindede vira spredt først via fysiske medier og siden via internettet.
Verdens første internet virus, Brain, var ikke direkte ondsindet, men blev faktisk lavet for at holde styr på pirat kopier af de to pakistanske brødres software.

I dag møder den gængse computer bruger dog mere og mere ondsindede vira, og i den seneste tid er brugere også blevet afpresset for kontante beløb. Afpresningen er bl.a. sket ved at fortælle brugeren, at de står til en stor bøde fra FBI, men betales et mindre beløb online, vil de ikke høre videre om sagen.

Snedige og ondsindede IT kriminelle har nu fundet en ny måde at afpresse sagesløse computerbrugere for større kontante summer.

Metoden kaldes Cryptolocker og spredes via e-mails der ser ud til at komme fra større offentlige institutioner som Skat eller din bank.

Cryptolocker kryptere dine vigtige filer og kræver betaling for at frigive dem
Hackere kryptere din harddisk ved brug af en virus kaldet Cryptoware og kræver kontant betaling for give dig nøglen til dine filer

Hvordan tager hackere mine filer som gidsel?

Brugeren lokkes til at åbne en mindre vedhæftet fil der så inficere computeren. Programmet begynder straks at kryptere alle dine vigtige filer via særdeles stærk kryptering. Cryptolocker går specifikt efter filer de IT kriminelle ved du for enhver pris ikke ønsker at miste, eksempelvis dine familie billeder, vigtige regneark eller store video redigerings projekter.

Krypteringen sker i baggrunden af din normale aktivitet på computeren, og som oftest finder du først ud af din computer er inficeret når ulykken er sket og der er sket uigenkaldelig skade.

Kan jeg få mine filer igen?

De ondsindede IT kriminelle har nu taget dine filer som gidsel, idet du hverken kan tilgå dem eller fjerne krypteringen af dem uden først at betale en løsesum. Løsesummens størrelse variere lidt, men er som minimum 100 eller 300 euro.

Løsesummen kan kun betales via anonyme betalings former som Money Pay og Bitcoins. Dette gør det særdeles svært for Politiet og offentlige myndigheder at spore hackerne der kan sidde et hvilket som helst sted i verden og samle dine penge ind. Da det er IT kriminelle med ingen gode bagtanker der har krypteret alle dine vigtige og uerstattelige filer på computeren, er der ej heller nogen garanti for de faktisk dekryptere dine filer når de har modtaget den første betaling. Der går flere historier på nettet, om at der blot er blevet opsat en ny tidsgrænse og at “dekrypterings” beløbet er blevet endnu hævet med flere hundrede dollars.

Hvad når tiden løber ud?

Ud over at du skal betale et større kontant beløb for at få “dine filer frigivet”, truer hackerne dig også med, at betaler du ikke indenfor 72 timer vil de slette den krypterings nøgle der er nødvendig for at frigive dine filer – herved vil dine filer være mistet for altid.

Nogle anti-vira selskaber har forsøgt at bryde disse krypteringer, men det er konstant et kapløb imod professionelt organiserede hacker grupper der hele tiden ændre Cryptolocker og den måde den kryptere ofrenes computere på.

Cryptolocker adskiller sig fra tidligere computer vira, der “blot truede” med at slette alle dine filer hvis ikke du betalte, ved at det rent teknisk er stort set umuligt at gendanne dine krypterede filer uden krypteringsnøglen. Truslen er derfor meget reel og der går flere historier på nettet om hvordan mange har mistet værdifulde familie billeder eller dokumenter grundet Cryptolockers kryptering af dem.

Hvordan kan jeg beskytte min computer imod cryptolocker?

Der er tre gode råd til hvordan du undgår, at blive et “afpresnignsoffer”
1. Hold altid din computer opdateret
Det er vigtigt, at du altid holder både dit styresystem men også dine programmer på computeren fuldt opdateret. De mest gængse styresystemer som Windows og Mac OS hjælper brugeren med at holde deres programmer opdateret via små påmindelser. Brug lidt ekstra tid et par gange om ugen og sørg for du har de seneste opdateringer.

2. Et altid fuldt opdateret anti-virus program på din computer
Der findes i dag mange gratis antivirus programmer der virker overordenlig godt til din computer. De bliver alle sammen hele tiden opdateret, og det er derfor svært for os, at vurdere netop hvilket du skal vælge. Det bedste du kan gøre er at søge på Google efter “bedste gratis antivirus 2014” eller bruge produkter fra de store kendte leverandører som Norton, AVG og Bitdefender

3. En automatisk backup der ikke er direkte forbundet til din computer
Det stærkeste våden du kan have imod Cryptolocker virussen er, at have en sikker kopi af dine filer som virussen ikke kan få direkte adgang til. Mange har forsøgt, at gardere sig imod angreb ved at flytte deres vigtigste filer til eksterne harddiske. Det har de IT kriminelle dog hurtigt fundet ud af, og der forlyder nu historier om, at virussen aktivt scanner efter eksterne medier og kryptere disse først.
Et effektivt våben er derfor at have et automatisk backup system der hele tiden flytter en sikkerhedskopi af dine filer ud i skyen på nettet.
Med en online backup løsning fra Recuvio tages der kontinuerligt sikkerhedskopi af alle dine filer på computeren, og disse gemmes i vores top moderne datacenter.

Hvad hvis jeg bliver ramt men har en online backup?

Så er du en af de heldige der kan ånde lettet op, måske endda grine lidt af de ondsindede IT kriminelle. Du har nemlig intet at frygte.

Først og fremmest skal du sørge for at fjerne virussen fra din computer igen, da den hele tiden opdateres med nye funktioner kan vi ikke skrive en guide her. En søgning på Google efter “How to remove cryptolocker *INDSÆT DATO*” vil hjælpe dig rigtig godt på vej.

Når din computer igen er sikker og fri for virus gendanner, henter du nemt og enkelt dine filer fra din online sikkerhedskopi. Herefter kan du arbejde videre i ro og mag, eller nyde familie billederne uden at skulle betale flere tusinde kroner i “frigivelsessum”

Med en online backup løsning bliver du ikke kun beskyttet imod Cryplocker, du får også en masse andre fordele som du kan læse mere om ved at klikke her.
Vil du læse mere om de emner der er berørt i denne artikel kan du finde information om:
– Brain, verdens første computer virus her
– Cryptolocker, den ondeste form for virus her ( Link til Wikipedia )
– Online backup der automatiks sikre dine filer her

Du kan læse mere om vores fordele og om hvad specifikke kundegrupper opnår ved brugen af vores online backup løsning på disse undersider.

Danmarks bedste Online BackupOnline BackupSikkerhedskopieringBackup af billederBillig online backupFri pladsBackup på nettetCryptolocker tager dine filer som gidselBackup til studerendeGem billeder onlineDokumenter i skyenHvad skal pensionister med backup?Sikkerhedskopi i skyenDanmarks billigste online backup